We kunnen er niet meer omheen: wegwerpplastiek is nu echt passé. Alternatieven zijn er genoeg, maar welke optie is het beste? Zijn herbruikbare bekers echt zo milieuvriendelijk als beweerd wordt? Hieronder hebben wij de vergelijking gemaakt tussen verschillende soorten bekers in kunststof en hun impact op het milieu.*

Welke soort alternatieven voor wegwerp bestaan er allemaal?

Composteerbare bekers

Bekers die compleet vergaan in de natuur, zonder een spoor na te laten. Klinkt ideaal toch? Helaas zijn er twee redenen waarom composteerbare bekers toch niet zo’n goed idee zijn. Eerst en vooral vindt er geen gedragsverandering plaats, in tegendeel zelfs. Composteerbaar klinkt voor veel mensen hetzelfde als ‘Ik mag het op de grond gooien, want het verteert toch’. Maar niets is minder waar. De bekers zijn composteerbaar, maar onder heel specifieke toestanden (aka niet op de grond). 

Daarnaast is de productie ervan ook niet ecologisch verantwoord. Het vergt evenveel energie om een composteerbare beker te maken als een herbruikbare. Het enige verschil is dat herbruikbare bekers keer op keer opnieuw kunnen gebruikt worden, terwijl een composteerbare beker slechts voor eenmalig gebruik is. Next! 

PLA (polyactic acid)

PLA wordt geproduceerd uit maïs en is zogenaamd composteerbaar. Dit moet met een korreltje zout genomen worden, want deze bekers kan je niet composteren bij je thuis. PLA kan slechts composteren onder heel specifieke industriële condities. Bovendien geraken delen van de PLA producten in een gemengde recyclagestroom waardoor de kwaliteit van de recycleerbare kunststoffen sterk daalt.

PLA wordt ook wel eens wegwerp in bioplastic genoemd. Het woord wegwerp is hier cruciaal. Val dus niet voor woorden zoals ‘bioplastic’. Sinds 2017 bestaan er echter wel herbruikbare PLA bekers, maar deze mogen slechts gereinigd worden tot een wastemperatuur van 40°.

Voorlopig zijn deze bio-kunststoffen nog niet ideaal en zijn er betere alternatieven op de markt. Herbruikbare of op z’n minst recycleerbare opties zijn veel duurzamer en ook goedkoper. 

PC (polycarbonaat)

Bekers uit PC zijn volledig helder. Ze zijn iets minder krasbestendig dan PP bekers, doordat ze volledig doorzichtig zijn. Wanneer je dus een volledig heldere beker wil (eventueel in een speciale vorm, zoals voor wijn of cocktails), kan je dus voor PC gaan. 

Houd er dan dus wel rekening mee dat, omdat ze helder zijn en daardoor minder krasbestendig, minder lang meegaan dan een beker in PP. Bovendien vraagt de productie en verwerking van PC bekers een grotere impact van het milieu en zijn ze duurder dan PP.

Een beker in PC is dus een goede optie wanneer je nood hebt aan speciale herbruikbare bekers. Niet echt nood aan een speciale beker? Dan zijn de klassieke, niet heldere bekers in PP een betere keuze, zowel qua duurzaamheid, prijs en herbruikbaarheid.

PP (polypropyleen)

Last but not least, polypropyleen. Dit is de meest milieuvriendelijke optie op de markt vandaag. Daarnaast zijn ze ook goedkoop en kunnen ze veel meer hergebruikt worden dan bekers in PC, omdat bekers in PP niet helder zijn.

Deze bekers zijn niet doorzichtig, maar hierdoor zie je krassen veel minder snel dan bij de PC bekers. Heb je dus nood aan herbruikbare bekers en hoeven die geen speciale vorm te hebben? Dan zijn bekers in PP zeker en vast de beste optie. Ze komen in een standaard bekervorm, zijn goedkoop en de meest milieuvriendelijke optie. 

Hier komt het dus op neer

Composteerbare bekers klinken vooral goed, maar echt verantwoord zijn ze niet. Ze zijn pas composteerbaar onder heel specifieke omstandigheden en bovendien vergt de productie ervan evenveel energie als een herbruikbare beker (met dat verschil dat we composteerbare bekers slechts één maal kunnen gebruiken).

Bioplastics (PLA) zijn slechts composteerbaar onder heel specifieke industriële condities en zijn bovendien duurder dan herbruikbare bekers. Voorlopig staat dit materiaal nog niet op punt en is dit dus niet de meest ecologische keuze die er is.

De beste optie voor je portemonnee en het milieu zijn de bekers vervaardigd uit PP. Voldoet een beker in standaardvorm niet? Dan raden we bekers in het heldere PC aan. Ze zijn wel iets duurder en iets minder duurzaam doordat ze niet zoveel gebruikt kunnen worden als bekers in PP.

Disclaimer

Let wel, er zijn nog andere factoren die meespelen in het duurzaamheidsverhaal. De milieu-impact van de productie, het gebruik en de postproductie is niet te onderschatten. Wil je hier meer over weten? Laat het ons gerust weten. 

Wie zijn wij?

Wij zijn Goodless, gespecialiseerd in het aanleveren van herbruikbare bekers en voedselverpakkingen (in PP en PC) aan events op de meest milieuvriendelijke, makkelijke en prijsvriendelijke manier. Op zoek naar cateringmateriaal voor je event? Stuur ons een mail naar hello@goodless.be en wij beantwoorden je vraag. 

Bron PLA: https://www.bondbeterleefmilieu.be/artikel/bioplastic-pla-geen-zegen-voor-het-milieu 

*Dit artikel is gebaseerd op verschillende bronnen die je hieronder kan raadplegen. Dit is geschreven onder Goodless, gespecialiseerd in PP en PC bekers en voedselverpakkingen. We proberen zo open mogelijk te communiceren over de bewezen voor- en nadelen van elk alternatief. Bedenkingen bij dit artikel? Stuur ons een mail naar hello@goodless.be en wij proberen zo snel mogelijk je aanvraag te behandelen.