Je hebt het waarschijnlijk al vernomen. Vanaf 2020 (!) geldt een nieuwe wetgeving op cateringmateriaal. Weg met wegwerp, welkom herbruikbare bekers! Maar wat houdt die nieuwe wet precies in voor jou en je evenement?

Voor gewone evenorganisatoren zit het zo. Vanaf 2020 worden alle evenementen in Vlaanderen verplicht herbruikbare bekers te gebruiken. Geen single use plastics, petflessen of blikjes meer. Zie je dit echt niet zitten? Dan kan je gerust nog wegwerpbekers gebruiken, maar er is een voorwaarde. Je moet kunnen bewijzen dat 90% van alle wegwerpbekers opnieuw ingezameld werden (in 2022, zelfs 95%). Klinkt onmogelijk? Wel…

Zeg nooit nooit, maar de investering van tijd en geld die je steekt in het recupereren van de wegwerpbekers, is eigenlijk gewoon uitstel van executie. De stap naar herbruikbare bekers en voedselverpakkingen is laagdrempeliger, zowel op vlak van tijd als gemak als geld.

Overheden en gemeenten, opgelet.

Bij wijze van het goede voorbeeld te zijn, gelden specifieke regels voor evenementen georganiseerd door overheden en gemeentelijke evenementen. Vanaf 2020 mogen overheden niet langer wegwerpbekers gebruiken en petflesjes of blik mogen ook niet langer aangeboden worden. Vanaf 2022 wordt de lijn doorgetrokken naar wegwerpborden en -bestek. 

Hoe zit het met de rest van Europa?

In Europa gaat de SUPrichtlijn over plastics voor eenmalig gebruik. Alle Europese lidstaten hebben tot 2021 om dit te vervullen. Deze richtlijn gaat nog een stap verder dan de Vlaamse wetgeving op vlak van cateringmateriaal, dus hier wordt ook best tijdig rekening mee gehouden. Onder andere plastiek bestek, bordjes, rietjes en roerstaafjes zullen verboden worden op evenementen. Onze tip? Wees voorbereid op de veranderingen.

Op zoek naar een partner voor herbruikbare bekers?

Goodless is meer dan herbruikbare bekers en voedselverpakkingen alleen. Wij maken de omschakeling naar en het gebruik van herbruikbaar cateringmateriaal zo makkelijk mogelijk voor jou. Onze nieuwste innovatie, de SmartCups, maakt het gebruik van herbruikbare bekers eenvoudig voor zowel de organisator als de bezoeker.

Benieuwd naar onze SmartCups en andere diensten? Vul hier het formulier in en wij contacteren je zo snel mogelijk.

Bron: https://www.ovam.be/nieuwe-wetgeving-cateringmateriaal